ARTVİNLİ SANATÇILAR Atilla Galatalı “Sanatçı, Seramik Sanatçısı”

ARTVİNLİ SANATÇILAR Atilla Galatalı “Sanatçı, Seramik Sanatçısı”

Bu haber 10420 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Atilla Galatalı 1936 yılında Artvin’in Arhavi İlçesi’nde Dünyaya Geldi. Türk Seramik Sanatının Öncülerindendir. 

Atilla Galatalı (17 Mayıs 1936, Arhavi, Artvin - 25 Mayıs 1994, İstanbul), Türk seramik sanatçısı. Türkiye'de seramik sanatının kurucularından biri olarak kabul edilen Galatalı, 1970'lerde mimari yapılarda ürettiği duvar panolarıyla öne çıkmaktadır. Dengeli yalın anlatım üslubu ve soyut biçim anlayışı ile bilinmektedir.

Galatalı 1936 yılında Arhavi'de ailesinin altıncı çocuğu olarak doğdu. 1955 yılında geçirdiği menenjit hastalığını tedavi etmek için kullandığı ilaçlarla beraber duyma yetisini kaybetti ve Trabzon Lisesi 2. sınıftayken okulu bıraktı. 1957'de Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun atölyesinde mozaik çalışmalarına başladı. Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu'ndan mozaik dersleri aldı. İlk çalışmalarını resim ve mozaik teknikleri üzerine yaptı. Ardından Eczacıbaşı'nın düzenlediği seramik kurslarına katıldı. İsmail Hakkı Oygar ve Hakkı İzzet gibi seramikçilerden seramik dersleri aldı. 1959'da İstanbul Belediye Sarayı'nda 7 mozaik panosu yaptı. Aynı yıl Ruzin Gerçin'in mimarlık salonunda çalışmaya başladı. Eczacıbaşı'nda grupsal çalışmalarda yer alan Galatalı, sonraki yıllarda bireysel çalışmalara yöneldi. 1962'de Taylan Seramik Fabrikası'nda çalışmaya başladı. İlk atölyesini 1967'de Kireçburnu'nda açtı.

Galatalı'nın 1970'lerden sonra yaptığı üç boyutlu çalışmalarında Selçuklu sanatının sağlam biçim anlayışının etkisine rastlanmaktadır. Galatalı, Türkiye'de seramik sanatının teknik ve biçim açısından yeni bir form kazanmasına öncülük etti. Tuba Önder Demircioğlu gibi sanatçılarla ortak çalışmalar yaptı. 1963-1986 yılları arasında katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda 26 birincilik, 2 ikincilik ve 3 mansiyon ödülü kazandı. Kariyeri boyunca 150'den fazla büyük ebatlı pano uygulaması yaptı. 25 Mayıs 1994 tarihinde hayatını kaybetti.

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

TV+ BANNER AKBANK Arhavi Çay Bisse Erkek Giyim Turkcell
30.Ağustos-3 30 Ağustos-2 30 Ağustos-1