ARTVİNLİ BÜROKRATLAR Yadigar Gökalp İlhan

ARTVİNLİ BÜROKRATLAR Yadigar Gökalp İlhan "Bürokrat, Eski SGK Genel Müdürü"

Bu haber 26995 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Yadigar Gökalp İlhan Artvin doğumludur. İlk, orta, lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. Evli ve 4 çocuk annesidir. 

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünde Dış İlişkiler ve STK’larla İşbirliği Grup Başkanlığı, Sosyal Riski Azaltma Projesi(SRAP) Direktörlüğü’ne getirildi. Şartlı Nakit Transferlerini tasarladı, uygulamaya geçirdi, kız çocuklarının eğitime katılımı ve nakit yardımın annelere ödenmesi düzenlemelerini gerçekleştirdi.

 
Üç yılda 2.5 milyon çocuğa ulaşılması sebebiyle Dünya Bankası ve Rockefeller Vakfı özel ödüllerine layık görüldü. Program halen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulanmaya devam edilmektedir ve okula kazandırılan çocuk sayısı 3.5 milyonu geçmiştir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun teşkilatlanma kanunu çalışmalarını yürüttü ve Genel Müdürlük Yasasını hazırladı.

 
Yerel Girişimler programını tasarladı, 10 bin proje ile 500 bin kişi direk ve dolaylı olarak istihdam edildi. Sosyal Yardım ve Hizmet veren kurumların kapasitelerinin artırılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, 971 Sosyal Yardımlaşma Vakfı, SHÇEK ve TUİK kurumlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması çalışmalarını yürüttü ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

 
2003-2005 yılları arasında 14 üye ülkenin bulunduğu Doğu Avrupa ve Orta Asya Ülkeleri Sosyal Yardım Fonları Ağı Başkanlığını(ECA NET), üye ülke temsilcileri tarafından üst üste 2 kez seçilen tek kadın başkan olarak yürüttü. 2007 yılında Gana (Batı Afrika) İnsan Gücü, Gençlik ve İstihdam Bakanlığında Kurumsal Gelişim Danışmanı olarak çalıştı. Nakit transferi ve iş kurma programlarının uygulanabilirliğinin sağlanması amacıyla sistem altyapısı ve kurumların geliştirilmesi için gerekli öneri ve önlemler raporunu hazırladı.

 
2007-2011 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumunda Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Yaklaşık 2 yıllık sürelerde ulaştırılabilen yaşlılık ve engelli maaşlarını 1 haftalık süreye indirilmesi, yaşlı ve engelli maaşlarının evde ödenme uygulaması yenilikleri ile Avrupa Ülkeleri Arasında ‘En iyi Sosyal Güvenlik Uygulaması’ Mansiyon Ödülü ve Takdir Belgesine (ISSA, Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği) ve Muhtaç Yaşlı ve Özürlülere İlişkin Vatandaş Odaklı Yaklaşım ve Bürokrasinin Azaltılması ve Basitleştirilmesi Ödülüne layık görüldü.

 
Aynı zamanda, 2008-2010 yılları arasında Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik reformu Projesinin Koordinatörlüğünü yürüttü. Ayrıca, İnterpro Bilişim Ödülüne (Şartlı nakit transferleri web tabanlı yazılım programları en iyi tasarım konusunda Kurumu adına e-devlet ödülü 2005, İstanbul) layık görüldü. Avrupa ve Orta Asya Bölgesi En Başarılı Yoksullukla Mücadele Projesi Yöneticisi Ödülüne (2006, Ankara) layık görüldü. 2009 Yılı En Başarılı Genel Müdürü Ödülüne (2009,Kamu Görevlileri ve Çalışanları Derneği) layık görüldü. 


2010 yılı ‘Yılın Bürokratı’ Ödülüne layık görüldü. (2010- Kamu Çalışanlarından 55 bin kişinin oyuyla seçildi). Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Reformu Projesi kapsamında koordinatörlüğü sırasında yapılan çalışmalarla Kurumuna Sağlıkta Dönüşüm Projesi Ödülüne ve 2022 sayılı Kanun kapsamında yapılan düzenlemelerle özürlü vatandaşların sisteme erişiminin kolaylaştırılması alanında ödüle layık görülmüştür. 


Yönetici Kadınlar ve Çalışanlar Kadınlar Dayanışma Derneği(KAYÇAD) Kurucu Başkanı ve halen Yönetim kurulu Başkanıdır. Katıldığı birçok konferans ve panellerin dışında çeşitli çalışmaları olmuştur. Çalışma ve makalelerden bazıları;

 
Yoksullukla Mücadelede Türkiye Modeli: 2010, Yoksulluğun Azaltılmasında Bir Araç: Şartlı Nakit Transferi Programı ile Türkiye Deneyimi-2009,Ankara,  Sosyal Yardım Mevzuatının Türkiye ve Dünya’da incelenmesi ve Tek Çatı Altında Toplanması İçin Analiz Çalışması- 2008, Ankara, Yoksulluk Ölçümünde Sosyal Cinsiyet Yaklaşımı- 2004, Ankara, Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesini Hedefleyen Organizasyon Modelleri: Kadın Sığınma Evleri Örneği-2003, Ankara, Avrupa Birliği Müktesebatı Açısından Türkiye’de Çalışma Yaşamındaki Kadınların Yeri-2004, Ankara, Gerçeklik, Benlik ve İktidar İlişkilerinde Birey, 2005, Ankara.

 
2011 yılından bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmekteydi. 24.02.2013 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı görevine atandı. Çok iyi derecede İngilizce, orta düzeyde Almanca ve Arapça bilmektedir.

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

TV+ BANNER AKBANK Arhavi Çay Bisse Erkek Giyim Turkcell
30.Ağustos-3 30 Ağustos-2 30 Ağustos-1